
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
- Szukaj
-
WIELKANOC
59.90
9.90
10.90
12.99
29.99
15.90
7.90
WIELKANOC
to bardzo wyjątkowy czas. Świat budzi się do życia po długiej zimie, dni stają się dłuższe, przyroda nabiera barw. Wszystko radośnie kroczy w nowy pełen radości i słońca czas. Kolekcja naszego sklepu przepełniona jest wiosennym optymizmem. Szukasz czegoś nietuzinkowego? Czegoś w jasnych, pastelowych kolorach? Na pewno zakochasz się w dodatkach, figurkach i zabawnej zastawie stołowej.
NIEDZIELA PALMOWA
kiedyś w tradycji ludowej zwana była wierzbną lub kwietną - rozpoczyna świętowanie na tydzień przed Wielką Niedzielą. Dawniej wielkanocne palmy wykonywano własnoręcznie z dostępnych gałązek bukszpanu, suszonych ziół, kwiatów oraz delikatnych piórek. Tak zdobione arcydzieło zanoszono do kościoła i poświęcone powrotem do domu, gdyż miało ono przynieść domownikom szczęście, pomyślność i urodzaj. Ludowym zwyczajem utarło się delikatne poklepywanie członków rodziny, zwierząt w gospodarstwie a nawet pozostałego dobytku poświęconą palemką, co miało wzmocnić jej magiczne oddziaływanie. Pojedyncze gałązki rzucano pod drzwi i wtykano we strzechy aby chroniły przed chorobami i anomaliami pogodowymi. Części z dekoracji były nawet połykane, by ustrzec się przed bólem gardła i zapewnić ogólną witalność.
MALOWANE JAJA
Pisanki swoją świąteczną symbolikę zaczerpnęły również z kultury pogańskiej. Zwiastują początek nowego życia a ich spożywanie ma zapewnić witalność i pomyślność. Dziś zdobienie jaj jest czynnością zarezerwowaną dla najmłodszych domowników, jednak dawniej przywilej ten mogły wykonywać tylko kobiety a mężczyznom nie wolno było nawet przebywać w tym samym pokoju. Tradycją było barwienie skorupek tylko na czerwony kolor, gdyż powiadano że w dniu zmartwychwstania Jezusa Maria Magdalena spostrzegła, że wszystkie jej jajka przybrały właśnie taką barwę. Wierzono, że jajko ze względu na swoje magiczne właściwości jest łącznikiem pomiędzy światem ludzi i światem bogów.
ŚWIĘCONKA
czyli tradycyjny koszyczek wielkanocny pełen rozmaitości jaj, wędlin, pieczywa, pisanek i innych pokarmów spożywanych przy wielkanocnym stole. Tą niepowtarzalną kompozycję zapachów i smaków zna każdy wielkanocny łasuch. Niewielu z nich jednak wie, że tradycja święcenia pokarmów ma korzenie pogańskie i została zaakceptowana przez Kościół dopiero po pewnym czasie. Dawniej święcono wszystkie dania z wielkanocnego stołu, nawet te na dokładkę - które zaopatrywały spiżarnie. Ksiądz z tej okazji odwiedzał osobiście wsie w swojej parafii aby uświęcić suto zastawione stoły przed domami swoich parafian.
ŚMINGUS DYNGUS
pod dzisiejszą postacią polega na obfitym polewaniu się wodą, co ma symbolizować oczyszczenie i powitanie wiosny. Tradycją jest, że im bardziej w lany poniedziałek zmoknie panna, tym szybciej wyjdzie za mąż. Dawniej święto to obchodzono pod dwoma postaciami. Śmingus polegał na smaganiu cienkimi gałązkami po nogach i łydkach oraz polewaniu wodą , natomiast Dyngus był formą wykupienia, z której mogły skorzystać panny, które nie chciały być polewane ani smagane. Mogły się wykupić oferując w zamian pisankę lub inny przysmak z wielkanocnego stołu.